2018. március 31., szombat

Chania, 4. nap - 2018. március 22.

 Különös időjárásra ébredtünk. Borús, felhős volt, és mint kiderült, a szél Afrikából szállítja  a vöröshomokot, így azzal volt tele a légkör. A Nap leginkább a Holdra hasonlított: kékes színben ragyogott.



Ez persze nem akasztotta meg a menetrendet, így a mai munkát a Krétai Ortodox Akadémián kezdtük meg. A projekt résztvevőit az Erasmus+ projektek regionális koordinátora, irányítója köszöntötte, majd a város polgármestere is tiszteletét tette.



 A tanulóknak most kellett a közösen működtetett nemzetközi vállalkozást bemutatniuk. Minden ország egy adott szegmensét prezentálta a DIA nevet viselő termék előállítására, marketingjére, forgalmazására stb. vonatkozóan. A termék egy gyümölcslevet tartalmazó kis palackkal összeszerelt vércukorszint mérőt takar, melyből a magyar csapat a gyümölcslé előállítását végezte, és a fiúknak erre vonatkozóan kellett prezentációt elkészíteni. Nagyon ügyesek voltak, tartalmas bemutatóval készültek a magyar diákok, és természetesen a többiek is.

Majd műhelyfoglalkozások következtek, arra vonatkozóan, hogyan lehet a történelmet a művészeteken keresztül tanítani. A program szakmai része után körbevezettek minket az épületben, megnézhettük a kongresszusokra használt termüket, a kápolnát, a könyvtárat és az ikonok elkészítését bemutató műhelyt is.



 A kimerítő munka után megérdemelt ebéd következett, és lassan búcsút vettünk az Ortodox Akadémiától, de még nem Chaniaba mentünk vissza, hanem a Tera Creta oliva olajat előállító üzemben tettünk látogatást, melynek végén egy kis kóstolóban volt részünk, és lehetőségünk volt igazi görög olivaolajat és olajbogyót is venni.




Ezzel azonban még nem ért véget a napunk! Visszamentünk Chaniaba, majd este hétre az iskolába mentünk ismét. Mivel a román csapat csak pénteken délután tudott hazamenni, így a hivatalos projekt záró rendezvényre ma került sor. Sajnos az afrikai pornak köszönhetően az égbolt nem volt tiszta, így a távcsöves csillagnézést el kellett halasztani. A görög diákok azonban nagyon érdekes prezentációt tartottak nekünk a görög mitológiáról. A hivatalos zárást követően átmentünk az iskola melletti étterembe, ahol nem csak vacsorával, hanem görög tánc bemutatóval és táncházzal vártak minket. Aztán persze jött egy kis lazulós buli 😊




Gyakorlatilag hajnal lett mire mindenki ágyba került. Hosszú nap volt, de minden percét  élveztük!
Holnap pedig az utolsó krétai napunkat töltjük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése